Hypertonisk, eller spänd muskulatur

Hypertonisk, eller spänd muskulatur är det vanligaste klagomålet som en massageterapeut möter i vardagen. Trots detta så ignoreras ofta detta tillstånd av konventionella mediciniska yrken. Muskelspänningen kan bero på flera orsaker som överansträngning, stress eller felaktiga arbetsställningar.

”Då muskelspänningar ofta ignoreras har vi utbildade terapeuter stora möjligheter att gå in i denna nisch”

Kvinna som lider av muskelspänningar i nacken

Muskelspänning ignoreras och får en oförtjänt mindre betydelse

Detta tillstånd är viktigt att diskutera av två skäl. Dels för att vi terapeuter ofta stöter på personer som klagar över muskelspänningar, men även för att det vanligtvis är en del av alla andra muskuloskeletala tillstånd. Spänd muskulatur ignoreras ofta av konventionella medicinska yrken. Till och med inom kiropraktoryrket anses vanligtvis vikten av spänd muskulatur till vara av mindre betydelse jämfört med ledernas placering och funktion. Kanske bortses vikten av muskelspänningar då de inte visas på röntgen, annan radiografisk avbildning eller i labratorieresultat.

Spänd muskulatur–vad betyder det?

När vi arbetar med våra muskler dras de ihop, muskelfibrerna dras samman och muskeln blir kortare. När vi sedan slappnar av igen dras muskelfibrerna isär och muskeln blir återigen sin fulla längd. När vi drabbas av hypertonisk, eller spänd muskulatur fortsätter muskeln att vara i det korta läget och vi kan känna trötthet, ömhet, stelhet och värk i muskeln.

Vad som kan orsaka muskelspänningar

En vanlig orsak till muskelspänning är överbelastning. Det kan vara att våra arbetsställningar inte är tillräckligt bra, monotona rörelser eller att vi är stressade. Vid stillasittande arbete är det vanligt att man spänner axlarna, vilket i sin tur kan leda till spänningar i nacken och huvudvärk. Därför är det viktigt att tänka på hur man arbetar för att motverka detta obehag.

Behandla muskelspänningar med massage

Först och främst är det viktigt att analysera varför muskelspänningarna har uppkommit och därefter försöka jobba för att motverka dem. Massage hjälper till att släppa på spänningar i axlar, rygg och nacke och ökar blodgenomströmningen. Även genom stretching hjälper vi de stela musklerna att återgå till sin normala längd och få tillbaka rörligheten igen.